Dovoz sóje je čoraz drahší a čoraz viac kritizovaný preto sa v Škandinávii výrobcovia krmív a semien rozhodli propagovať proteínový kŕmny koncentrát vyrobený z trávy, ďateliny a lucerny pre neprežúvavce, ako sú ošípané a hydina.
Tlak na európskych výrobcov krmív a najmä na ekologické živočíšne farmy, aby našli alternatívy k dovozu sóje, ktorá sa v Európe pestuje len málo, sa v posledných rokoch zvýšil. To prispelo k podnetom na nájdenie miestnych zdrojov bielkovín.
Belgická firma BioRefine dokáže v priebehu niekoľkých hodín vyprodukovať bielkovinový koncentrát, ktorý má textúru podobnú mletej káve, pripravený na odoslanie výrobcom krmív pre výrobu kŕmnych zmesí.
Výroba je založená na etablovanej technológii biorafinérie, ktorá využíva pokrokové poznatky z moderného biologického výskumu. V procese sa využíva substrát so zmesi konkrétnych druhov čerstvo pokosenej trávy. Táto zelená šťava sa zahrieva, bielkoviny sa zhlukujú rovnako ako pri varení vajíčka.Následne sa šťava vylisuje, pričom sa oddelí tekutá frakcia a proteíny.
Na vylisovanie substrátu bol použitý pomalobežný, nízkoenergetický závitovkový kalolis IEA PRESS. Proteíny sa ešte vysušia, čím vznikne hnedý prášok, ktorý sa plní do veľkých vriec. Chovatelia takýto proteín, ktorý nahrádza sójový koláč, pridávajú do krmiva pre hydinu a ošípané.
Bolo nám cťou že firma JOCHMAN sa mohla podieľať na tomto projekte dodaním komponentov závitovkového kalolisu nášmu odberateľovi a finálnemu výrobcovi – firme IEA Derflinger GmbH a že tento príklad môžu nesledovať aj iné firmy. Viac sa môžete dozvedieť tu.